# Už aby to byla jen chřipečka

10/04/2021

1. Čtvrtek: 700 pozitivně testovaných, hovoří se o čtvrté vlně epidemie

Denní přírůstek nově nakažených ve čtvrtek dosáhl za poslední dobu rekordního čísla sedmi set osob, přičemž v 674 případech se jednalo o domácí případy a v 26 případech o nákazu přivezenou ze zahraničí. Dvě stě třicet devět nově nakažených pochází ze Soulu, 223 z provincie Kjonggi a 25 z Tedžonu. Sto dvanáct osob je v současné době ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče. Premiér Čong Segjun se obává, že pokud se nepodaří zastavit strmě vzrůstající trend, stojí země na počátku čtvrté vlny epidemie. Zdůraznil, že velké riziko šíření nákazy představují zejména zábavní či rekreační zařízení, ale i kostely, restaurace či fitness centra, která jsou již "znavena" dodržováním protiepidemiologických opatření. 

Rovněž konstatoval, že se na čtvrté vlně mohlo podepsat šíření nových mutací viru. Ujistil občany, že vláda udělá vše pro to, aby bylo zabráněno dalšímu šíření viru, a to pomocí rozsáhlého testování a včasného trasování, zároveň však požádal veřejnost o zapojení a podporu všech nutných opatření. Jihokorejské úřady však ve středu oznámily první případ lokálního přenosu jihoafrické mutace. Od loňského roku Korea zaznamenala celkem 330 případů, u kterých se jednalo o mutaci viru, přičemž u 280 z nich šlo o mutaci britskou, u 42 o mutaci jihoafrickou a osm mutací bylo brazilských.

Zdroj: KBS, Hangjore


2. AstraZeneca pozastavena

Jižní Korea ve středu rozhodla o pozastavení očkovacího programu vakcínou AstraZeneca pro osoby mladší 60 let, a to z obav ze vzniku krevních sraženin. Odložen bude rovněž očkovací program vakcínou AstraZeneca pro zhruba 70 tisíc speciálních pedagogů a pedagogů mateřských, základních, středních a vysokých škol, jehož zahájení bylo původně plánováno na tento čtvrtek. Rozhodnutí přišlo v době, kdy se má Evropská léková agentura (EMA) sejít za účelem přezkoumání případů krevních sraženin u lidí, kteří byli naočkováni vakcínou AstraZeneca.

"Učinili jsme toto preventivní rozhodnutí, abychom zajistili bezpečí očkovaných osob, to nám je nade vše" uvedla ředitelka Korejské agentury pro kontrolu a prevenci nemocí, "na základě závěrů agentury EMA a po důkladné diskuzi s odborníky budeme dále na situaci reagovat." V Jižní Koreji jsou v souvislosti se vznikem krevních sraženin zkoumány případy tří žen mladších šedesáti let. Středeční pozastavení vakcinace se týká rovněž zaměstnanců nápravných zařízení a zařízení pro zdravotně postižené, jejichž očkování mělo být zahájeno tento pátek.

Spekuluje se dokonce o tom, že vláda pozastaví vývoz vakcíny, kterou v Koreji licenčně vyrábí firma Celltron.

Zdroj: The Korea times