51. vydání, 10. dubna 2021

10/04/2021

Už aby to byla jen chřipečka


#1) Čtvrtek: 700 pozitivně testovaných, hovoří se o čtvrté vlně epidemie

Denní přírůstek nově nakažených ve čtvrtek dosáhl za poslední dobu rekordního čísla sedmi set osob, přičemž v 674 případech se jednalo o domácí případy a v 26 případech o nákazu přivezenou ze zahraničí. Dvě stě třicet devět nově nakažených pochází ze Soulu, 223 z provincie Kjonggi a 25 z Tedžonu. Sto dvanáct osob je v současné době ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče. Premiér Čong Segjun se obává, že pokud se nepodaří zastavit strmě vzrůstající trend, stojí země na počátku čtvrté vlny epidemie. Zdůraznil, že velké riziko šíření nákazy představují zejména zábavní či rekreační zařízení, ale i kostely, restaurace či fitness centra, která jsou již "znavena" dodržováním protiepidemických opatření.

Rovněž konstatoval, že se na čtvrté vlně mohlo podepsat šíření nových mutací viru. Ujistil občany, že vláda udělá vše pro to, aby bylo zabráněno dalšímu šíření viru, a to pomocí rozsáhlého testování a včasného trasování, zároveň však požádal veřejnost o zapojení a podporu všech nutných opatření. Jihokorejské úřady však ve středu oznámily první případ lokálního přenosu jihoafrické mutace. Od loňského roku Korea zaznamenala celkem 330 případů, u kterých se jednalo o mutaci viru, přičemž u 280 z nich šlo o mutaci britskou, u 42 o mutaci jihoafrickou a osm mutací bylo brazilských.

Zdroj: KBS, Hangjore

https://news.kbs.co.kr/news/view.do?ncd=5157729

https://english.hani.co.kr/arti/english_edition/e_national/989720.html


#2) AstraZeneca pozastavena

Jižní Korea ve středu rozhodla o pozastavení očkovacího programu vakcínou AstraZeneca pro osoby mladší 60 let, a to z obav ze vzniku krevních sraženin. Odložen bude rovněž očkovací program vakcínou AstraZeneca pro zhruba 70 tisíc speciálních pedagogů a pedagogů mateřských, základních, středních a vysokých škol, jehož zahájení bylo původně plánováno na tento čtvrtek. Rozhodnutí přišlo v době, kdy se má Evropská léková agentura (EMA) sejít za účelem přezkoumání případů krevních sraženin u lidí, kteří byli naočkováni vakcínou AstraZeneca.

"Učinili jsme toto preventivní rozhodnutí, abychom zajistili bezpečí očkovaných osob, to nám je nade vše" uvedla ředitelka Korejské agentury pro kontrolu a prevenci nemocí, "na základě závěrů agentury EMA a po důkladné diskuzi s odborníky budeme dále na situaci reagovat." V Jižní Koreji jsou v souvislosti se vznikem krevních sraženin zkoumány případy tří žen mladších šedesáti let. Středeční pozastavení vakcinace se týká rovněž zaměstnanců nápravných zařízení a zařízení pro zdravotně postižené, jejichž očkování mělo být zahájeno tento pátek

Spekuluje se dokonce o tom, že vláda pozastaví vývoz vakcíny, kterou v Koreji licenčně vyrábí firma Celltron.

https://www.koreatimes.co.kr/www/nation/2021/04/119_306797.html


Politická situace

#3) Triumfální vítězství opozice ve volbách starostů

V doplňovacích volbách starostů Soulu a Pusanu utrpěla vládní strana prezidenta Muna drtivou porážku. Starostou Soulu se po deseti letech opět stal O Sehun, právník, který na primátorský post rezignoval v roce 2011 po fiasku referenda o stravování na školách. O chtěl, aby město platilo stravování pouze cca třiceti procentům žáků všech základních a středních škol, zatímco rada města, kterou tvořili Demokraté, prosazovala, aby bylo hrazeno všem dětem bez ohledu na jejich sociální poměry. Platnost referenda je podmíněna účastí nejméně 33 % voličů, tehdejší obyvatelé Soulu je však bojkotovali a přišlo jich pouze 25, 7 %. O odstoupil vzápětí. Primátorem Pusanu se stal Pak Hjongdžun. Oba politici kandidovali za opoziční Stranu moci lidu. Volby jsou považovány za indikátor rozložení politických sil v prezidentských volbách, které se uskuteční příští rok.

Prezident Mun Čein ve svém čtvrtečním prohlášení uvedl, že výsledky voleb přijímá s těžkým srdcem jako výraz hrubé nespokojenosti občanů a slíbil, že přitvrdí ve válce, kterou vyhlásil korupci. Státní záležitosti bude nadále řídit s větší pokorou a odpovědností.

Zdroj: Jonhap, Čungang ilbo, KBS, Wikipedie

https://en.yna.co.kr/view/PYH20210408092800325?section=image/general

https://koreajoongangdaily.joins.com/2021/04/08/national/politics/byelection-real-estate-Oh-Sehoon/20210408193300493.html


#4) Vedení Demokratické strany odstupuje

Nejvyšší politici Demokratické strany ve čtvrtek hromadně rezignovali na své funkce. Přijali tak odpovědnost za porážku v doplňkových volbách starostů dvou největších korejských měst. Nové vedení strany bude zvoleno 16. dubna.

Přesně před rokem přitom strana jednoznačně vyhrála volby do Národního shromáždění, kde její poslanci obsadili 174 křesel ze tří set. Demokraté sice vládnou s absolutní většinou v parlamentu, ale řeší bezprecedentní situaci v podobě koronavirové krize, kterou Korea zvládá de facto příkladně, a skandály členů své strany. Ty se ani ne rok vládnoucí straně doslova "sypou" na hlavu.* Doplňkové volby starostů se konaly proto, že starosta Soulu Pak Wonsun spáchal loni sebevraždu, což se dává do souvislosti s jeho obviněním ze sexuálního obtěžování. Témuž obvinění čelil primátor Pusanu O Kodon, který z funkce odstoupil 23. dubna loňského roku. Oba politici byli Demokraté.

Reformu soudnictví "opepřil" konflikt ministryně spravedlnosti Ču Mie a generálního prokurátora Jun Sogjola, který si nenechal líbit, že jej ministryně na dva měsíce odvolala z funkce. Rozhodnutí zažaloval a dokázal je anulovat, přestože bylo podepsáno samotným prezidentem.

Korejce však nejvíce frustruje trh s nemovitostmi. Ceny za bydlení letí raketově vzhůru a veškeré pokusy Munovy administrativy tento trend zastavit selhávají. Parlament sice přijal pětadvacet balíčků opatření, mezi nimiž je i razantní zvýšení daně z nemovitostí, či zpřísnění pravidel pro poskytování hypotečních úvěrů, průměrná cena bytů v Soulu se však v únoru letošního roku pohybovala o 55 procent výš, než v roce 2017. Výrazně stouply i nájmy.

Vyšší daně, významné znesnadnění financování nákupu nemovitostí, nedostatek bytů na trhu. V takto napjaté situaci se zjistilo, že úředníci státní agentury LH (Land and Housing) skupovali spekulativně pozemky, které byly později vyčleněny pro výstavbu. A ačkoliv opoziční stranu rovněž provázejí pochybení, nemají rozzuření voliči prostor se jimi zabývat.

* Pozn. redakce: Korejskou politiku poměrně důsledně a důrazně monitorují aktivistické skupiny. Otázkou je, zda může to, kam se upírá jejich pozornost, někdo vhodně nasměrovat.

Zdroj: Jonhap, Čungang Ilbo

https://en.yna.co.kr/view/AEN20210408006600315?section=news


#5) Dočasný předseda Strany moci lidu také odstupuje

Kim Čongin byl do funkce prozatímního předsedy největší opoziční strany jmenován po loňském vítězství Demokratů ve volbách do Národního shromáždění. Hned na začátku svého působení ve funkci prohlásil, že stranu povede pouze do chvíle, kdy se stabilizuje, což odhadoval maximálně na rok. Úspěch Strany moci lidu v doplňkových volbách považuje Kim Čongin za signál, že jeho působení splnilo účel. Pod jeho vedením se strana konsolidovala, změnila název a našla způsob, jak efektivně fungovat v opozici. Její poslanci protestně opouštěli sněmovnu, demonstrovali za svá stanoviska před parlamentem, emotivně interpelovali ministry. Tyto praktiky zaznamenala a odvysílala i severokorejská média, která Národní shromáždění nazvala tongmul kukhwe, zvířecí parlament.

Vedení strany se ujme úřadující předseda Ču Hojong, nové předsednictvo bude strana volit v květnu.

Zdroj: Jonhap

https://en.yna.co.kr/view/AEN20210408009000315

https://en.yna.co.kr/view/PYH20210408050900325?section=image/general


#6) Nejbohatší muž Jižní Koreje

Nejbohatším člověkem Jižní Koreje je prezident farmaceutického koncernu Celltrion So Čungdžin. V úterý to uvedl časopis World Forbes, který monitoruje aktiva miliardářů na celém světě. K vyhodnocení výše majetku používá časopis nejrůznější metody včetně sledování pohybu cen akcií příslušných společností.

Aktiva Celltrionu byla odhadnuta na 14,2 miliardy dolarů. Ještě loni byl So pouze třetím nejbohatším člověkem země, jeho firma však získala řadu zakázek, souvisejících s epidemií koronaviru.

V celosvětovém měřítku figuruje So na 145. místě.

Zdroj: The Korea Times

https://www.koreatimes.co.kr/www/tech/2021/04/693_306844.html


Jih vs. Sever, Sever vs. Jih

#7) Sever se nezúčastní letní olympiády, Jih se obává zmaření spolupráce v oblasti sportu

Severní Korea s odvoláním na obavy ze zavlečení koronaviru do země rozhodla neposlat své sportovce na letošní olympiádu do Tokia. Jih se obává, že to znamená konec nadějí na obnovení sportovní spolupráce. Obě Koreje usilují o spolupořádání olympijských her v roce 2032 v Soulu a Pchjongjangu. Tento záměr na společném summitu v roce 2018 deklarovali prezident Mun Čein a severokorejský vůdce Kim Čongun. Mezinárodní olympijský výbor iniciativu uvítal, v únoru však za preferované místo pořádání her označil australské Brisbane.

Sport se osvědčil jako pojítko obou Korejí. Olympiády v do Pchjongčchangu se účastnila delegace severokorejských sportovců, vedená sestrou Kim Čonguna Kim Jodžong. V ženském hokeji tehdy soutěžil společný tým. Na Asijských hrách pak získalo celokorejské družstvo veslařů zlatou medaili v závodech dračích lodí.

Jižní Korea svou snahu zvrátit chod věcí nevzdává a nabídla Severu spolupořádání sportovních her mládeže 2024 v provincii Kangwon. KLDR na tuto výzvu nereagovala.

Zdroj: Jonhap

https://en.yna.co.kr/view/AEN20210406002800315?section=nk/nk


K-pop

#8) BTS a odklad vojenské služby


Prvního dubna podala Asociace pro korejskou hudbu ministerstvu národní obrany oficiální stížnost proti novele zákona o vojenské službě z února letošního roku, která umožňuje úspěšným zpěvákům K-popu vykonat povinnou vojenskou službu až po dosažení 30 let věku, pokud tento postup schválí ministr kultury.

Aby o výjimku mohl žádat popový hudebník, musí v oboru působit alespoň patnáct let a za svou činnost získat státní ocenění, které se však korejským umělcům uděluje průměrně v šedesáti letech. Musel by tedy zpívat od třinácti (rukuje se v osmadvaceti) a obstarat si zmíněná ocenění. To splňují de facto pouze BTS, jimž prezident Mun Čein udělil Řád za kulturní zásluhy v roce 2018, pouhých pět let po jejich debutu. Asociace žádá, aby byly podmínky nastaveny pro všechny stejně a mohli je splnit i jiní zpěváci.

Zdroj: Čungang ilbo

https://koreajoongangdaily.joins.com/2021/04/08/entertainment/kpop/BTS-military-postponement/20210408180600393.html