# Sever vs. Jih, Jih vs. Sever

03/04/2021

Ⅰ. Sever obvinil OSN z nadržování Jihu

Rada bezpečnosti OSN má tento týden zahájit jednání o Severní Koreji, které bude probíhat za zavřenými dveřmi a projedná nedávná odpálení balistických raket krátkého doletu. Předseda výboru pro mezinárodní organizace severokorejského ministerstva zahraničí Čo Čcholsu ve svém prohlášení obvinil Radu bezpečnosti OSN z extrémní zaujatosti vůči Severu a používání dvojího metru. Poukázal na to, že vojenská cvičení na Jihu jsou Radou bezpečnosti v tichosti tolerována, přestože je KLDR považuje za válečná, nikoli mírová, zatímco obranná opatření, tedy odpálení střel, jsou ze strany USA, Velké Británie a Francie kritizována.

Severní Korea minulý pátek potvrdila, že den předtím provedla zkoušku nových taktických střel řízeného doletu. Odpálení proběhlo bez účasti Kim Čonguna.

Zdroj: Jonhap


Ⅱ. Jih pozoruje uvolnění čínsko-severokorejských hranic a plánuje humanitární pomoc

Jihokorejská vláda zvažuje umožnit místním humanitárním organizacím obnovení pomoci Severní Koreji, protože země vykazuje známky zmírnění striktního uzavření hranic s Čínou, uvedl ve čtvrtek úředník ministerstva pro národní sjednocení. Ministerstvo však situaci zatím pouze monitoruje, protože známky uvolnění restrikcí nemusí znamenat, že jsou hranice, které Severní Korea neprodyšně uzavřela začátkem loňského roku, aby zabránila proniknutí koronaviru na své území, skutečně propustnější.

Soul opakovaně nabízel Pchjongjangu pomoc, Sever ji však vždy odmítl. Kim Čongun totiž kvůli obavám ze zavlečení viru zakázal přijímání jakékoli pomoci z vnějšku. Ministerstvo národního sjednocení zdůraznilo, že otázka humanitární pomoci by měla být řešena nezávisle na politické a vojenské situaci.

Zdroj: Jonhap