# Už aby to byla jen chřipečka: týden 63

03/04/2021

V pátek zaznamenala Korea třetí den po sobě přes pět set pozitivně testovaných na koronavirus. V některých městech, včetně Pusanu a Čondžu, byla proto zpřísněna pravidla pro sociální distancování, z původního stupně 1,5 se zvyšují na dvojku. Tento stupeň zůstává v platnosti i pro Soul a přilehlé oblasti, znamená zákaz shromažďování více než pěti osob a pro restaurace a obdobné provozy povinnost zavřít před 22. hodinou večerní.

Od počátku pandemie země eviduje 104 194 případů nákazy, 1737 úmrtí, reprodukční číslo ke konci tohoto týdne dosáhlo 1,36, což znamená, že jeden pacient s covid-19 může přenést infekci na více než jednu osobu. Během uplynulého měsíce zjistily úřady téměř deset tisíc případů porušení protiepidemických opatření a v této souvislosti bylo uloženo téměř dva a půl tisíce pokut.

Velikonoce jsou důležitým svátkem i v Koreji. Očekává se, že se tamní věřící budou v hojné míře scházet na mších, či modlitebních shromážděních. Korejská agentura pro prevenci nemocí proto na věřící apeluje, aby ve zvýšené míře dbali nařízených opatření. Riziko dalšího šíření nákazy spatřují úřady také v nadcházejících volbách starostů Soulu a Pusanu.


Očkování bylo v Koreji zahájeno 26. února, od toho data byla vakcína podána bezmála 915 tisícům lidí, z toho cca 80 tisíc lidí obdrželo látku společnosti Pfizer, zbytek pak AstraZenecu. Denně se očkuje asi 36 tisíc lidí. Nežádoucí účinky se projevily v téměř 11 tisících případech, většinou však měly lehký průběh, 30 lidí po podání vakcíny zemřelo. Do konce června má být naočkováno 12 milionů osob.


V rámci programu Světové zdravotnické organizace Covax mělo do Jižní Koreje 31. března dorazit 690 tisíc dávek vakcíny firmy AstraZeneca z Holandska. V dodávkách očkovací látky však dochází k výkyvům, ta pro Koreu měla mít původně zpoždění několika týdnů. Nakonec byla dodávka doručena 3. dubna, ovšem snížená téměř o 40 procent s tím, že zbývající část země obdrží třetí týden v dubnu. Korejská agentura pro kontrolu nemocí situaci komentovala ústy své ředitelky Čong Ungjong, která uvedla, že její resort zvažuje řešit případné výpadky v dodávkách prodloužením intervalu mezi podáním první a druhé dávky vakcíny z deseti na dvanáct týdnů.


Jižní Korea zavede digitální certifikační systém, podle něhož bude možné zjistit, kdo je očkován proti koronaviru. Očkovací pas bude mít formu aplikace pro chytré telefony, která má být uvedena do provozu již tento měsíc, a podle vyjádření premiéra Čong Segjuna se díky ní bude země moci brzy vrátit k předkoronavirovému normálu. Aplikace nebude uchovávat osobní údaje a bude zabezpečena proti zcizení identity.

Zdroj: Jonhap, Korea Herald, KBS