# Chřipečka

27/03/2021

I.

Tento týden se počet pozitivně testovaných na koronavirus pohyboval mírně nad čtyřmi stovkami denně. V pátek mají úřady rozhodnout, zda ponechají sociální distancování na stávající úrovni, tedy na stupni číslo dva v Soulu a jeho okolí, a na 1,5 v ostatních částech země, či zda opatření zpřísní. Obávají se totiž nadcházejících voleb starostů hlavního města Soulu a přístavního Pusanu, které se mají uskutečnit 7. dubna.

Země masivně očkuje, a jelikož se nepotvrdila souvislost mezi vznikem krevních sraženin a vakcínou firmy AstraZeneca, bude obnovena její dočasně pozastavená aplikace. Od úterka je podávána seniorům nad 65 let. AstraZenecu si Korea vyrábí licenčně sama.


II.

Prezident Mun Čein s první dámou, premiér Čong Segjun a ministr zdravotnictví se rozhodli posílit důvěru v tuto vakcínu a nechali se jí před objektivy kamer naočkovat. Úterní videozáznam, na němž sestra aplikuje vakcínu prezidentu Munovi, však na sociálních sítích způsobil doslova poprask. Z pohybů rukou zdravotnice kdosi vysoudil, že vyměnila stříkačky a prezidentovi aplikovala vakcínu firmy Pfizer. Očkovací centrum se proti nařčením brání tím, že nemá mrazicí boxy, v nichž by mohlo látku, vyžadující velmi nízké teploty, uskladnit. První dávky vakcíny Pfizer do Koreje dorazily ve středu a jsou určeny seniorům nad 75 let. Očkování bylo spuštěno 26. února, je zdarma, vakcína byla zatím podána 733 tisícům lidí. Cílem je, aby země do listopadu získala kolektivní imunitu.

Zdroj: Jonhap, Korea Times, KBS