# Jednání mezi Soulem a Washingtonem nebyla zcela jednomyslná

20/03/2021

Ministr zahraničí USA Antony Blinken a ministr obrany USA Lloyd Austin jednali se svými jihokorejskými protějšky Čong Uijongem a So Ukem. Na této úrovni se představitelé obou zemí setkali poprvé po čtyřech letech.

Korejské sdělovací prostředky zaznamenaly nesoulad v některých prohlášeních, zveřejněných po jednáních. Přestože na tiskové konferenci zazněla z úst Blinkena ostrá kritika ČLR, neobjevila se ve společném prohlášení obou zemí. Podle pozorovatelů zřejmě Jižní Korea zohledňuje fakt, že je pevninská Čína její největší obchodní partner.

Podle ministra Čonga nemá země v úmyslu připojit se k tzv. Čtyřstranným bezpečnostním rozhovorům (QSD), mezi USA, Japonskem, Indií a Austrálií, které působí jako protiváha k narůstajícímu vlivu Číny.

K úplné shodě zřejmě nedošlo ani v otázce KLDR. Jih dlouhodobě usiluje o řešení situace na poloostrově a prosadil například to, že se letošní společná cvičení spojeneckých armád konala v menším rozsahu. Blinken však naznačil, že USA mohou zvážit možnost vyvinout tlak na úplnou denuklearizaci KLDR, což tamní režim vnímá jako akt nepřátelství, vylučující dialog.

Čong navrhl, aby nová americká administrativa nadále dodržovala dohodu, uzavřenou v Singapuru mezi bývalým prezidentem Trumpem a Kim Čongunem, podle prohlášení USA jsou však nyní veškeré politické postoje země přezkoumávány.

Vláda prezidenta Muna mimo jiné usiluje o opětovné získání operační kontroly (OPCON) nad svými vojenskými jednotkami, jimž by nyní v případě konfliktu velely Spojené státy. Ty však ústy Austina neočekávaně prohlásily, že země mají takový krok teprve před sebou, což by mohlo znamenat, že USA revidují termín převzetí velení, který samy stanovily. Podle některých pozorovatelů jsou američtí stratégové přesvědčeni, že je pro ně vzhledem k rostoucímu napětí mezi ČLR a USA držení operační kontroly jihokorejských vojsk výhodou.

Zdroj: The Korea Times