# Kimova sestra hrozí Jihu kvůli vojenskému cvičení

20/03/2021

Kim Jodžong, sestra severokorejského vůdce Kim Čonguna, v de facto první reakci na novou americkou administrativu v úterý ostře kritizovala Spojené státy a Jižní Koreu za společná vojenská cvičení. Pohrozila, že Sever odstoupí od Dohody o příměří a rozpustí orgán Korejské strany práce, pověřený mezikorejským dialogem. Bidenově administrativě pak doporučila, aby se do podobných projevů nepřátelství nezapojovala, pokud chce mít v následujících čtyřech letech klidné spaní.

V reakci na to jihokorejský ministr obrany So Uk na úterních interpelacích v Národním shromáždění uvedl, že je severokorejská kritika vojenského cvičení Soulu se Spojenými státy "politováníhodná". Společná cvičení se konají pravidelně a mají podle ministerstva výhradně obranný charakter.

Před cestou ministra zahraničí USA Anthony Blinkena a ministra obrany Lloyda Austina do Jižní Koreje vydal Sever také řadu prohlášení, v nichž se zavázal ignorovat jakýkoliv kontakt z Washingtonu s tím, že zahájení dialogu nebude možné, dokud USA nezmění svou nepřátelskou politiku vůči KLDR. Tuto rétoriku však např. pracovník Korejského výzkumného institutu pro národní strategie Mun Soungmuk nepovažuje za uzavření dveří dialogu, ale za snahu KLDR zahájit jej v situaci, která pro ni bude přiznivější.

Zdroj: Jonhap, KBS