# Chřipečka tento týden

20/03/2021

Navzdory zvýšeným protiepidemickým opatřením v hustě osídleném Soulu hlásí korejské úřady již třetí den po sobě denní přírůstky pozitivně testovaných na koronavirus vyšší než čtyři sta.

Soul a přilehlé oblasti zavedly propracovanější systém prevence. Jeho součástí je mimo jiné také povinné testování pro zahraniční pracovníky s výjimkou diplomatů, turistů a studentů, proti jehož zavedení protestovaly zastupitelské úřady řady zemí včetně České republiky. Opatření bylo v pátek zrušeno a nahrazeno doporučením.

Jelikož Evropská agentura pro léčivé přípravky vyvrátila souvislost mezi aplikací vakcíny AstraZeneca a vznikem krevních sraženin, hodlají úřady zintenzivnit očkování touto látkou. Tomu bude předcházet další zhodnocení vakcíny v Koreji, jehož výsledky budou známy v pondělí.

Vakcína byla zatím podána 659 475 lidem, Pfizer jednapadesáti tisícům. Očkování bylo zahájeno 26. února, do konce června jím má projít až dvanáct milionů lidí, včetně cizinců.

Nežádoucí účinky se projevily v téměř deseti tisících případech, naprostá většina z nich měla mírný charakter. Bezprostředně po očkování zemřelo šestnáct lidí.

Zdroj: Čungang ilbo, Jonhap