# Velvyslanec Ruska Alexandr Macegora o Severní Koreji a koronaviru: Je to těžké, ale přizpůsobili jsme se.

27/02/2021

...Hranice Severní Koreje se uzavřely koncem ledna 2020. Zemi lze opustit, ale vrátit se je zakázáno. V září se zastavil veškerý dovoz s výjimkou životně důležitých komodit, ale i ten je přísně kontrolován.

Generální tajemník KSP Kim Čongun otevřeně přiznal, že země nedisponuje potřebnou zdravotní infrastrukturou, a proto je jedinou obranou proti viru nepustit jej do země. Režim tedy posílil vojenskou ochranu již téměř neprodyšných hranic a protiepidemická nařízení pouze zpřísňuje. Děti již rok prakticky nechodí do školy.

Většina zahraničních organizací včetně zastupitelských úřadů pozastavila činnost v zemi a stáhla odsud své lidi. Noví nemohou přijet. Ti, kdo zůstali, dostali seznam přibližně tří set obchodů, kde mohou nakupovat, nicméně to nestačí a je problém sehnat základní potraviny, jejichž ceny se navíc až ztrojnásobily. Již rok nesmějí opustit Pchjongjang a navštěvovat muzea, parky, bazény a používat veřejnou dopravu, děti nemají opouštět areál velvyslanectví. Za největší problém považuje Alexandr Macegora nedostupnost zdravotní péče a to, že pokud by náhle onemocněli, nemohou vycestovat domů, přeshraniční doprava již rok de facto nefunguje..

Zdroj: Interfax