# Očkování a léčba

20/02/2021

26. únor Korea zahájí očkování prvními dávkami vakcíny firmy AstraZeneca. V důsledku nejistoty ohledně vedlejších účinků látky u občanů starších 65 let bude lék nejprve podán pouze těm z nejvíce ohrožených skupin, kteří jsou mladší, než diskutovaná věková hranice. K aplikaci vakcíny osobám starším přistoupí úřady až poté, co budou mít k dispozici výsledky klinických studií.

Korea plánuje zřídit síť celkem 232 státních očkovacích center. Vybaví je chladícími zařízeními, která umožňují skladování vakcín typu mRNA (Pfizer a Moderna). Tento týden začíná druhé kolo nácviku aplikace a přepravy vakcín proti covid19. Zapojena je i armáda, do odlehlých oblastí lék dopraví vojenské transportní letouny.

Jihokorejská SK Bioscience navíc vyrobí čtyřicet milionů dávek americké vakcíny Novavax. Státní agentura pro bezpečnost léčiv ve středu podmínečně schválila použití CT - P59, léčivé látky na bázi protilátek proti covid19 firmy Celltrion Inc. Korea tak získala svůj první vlastní lék proti koronaviru.

Zdroj: Joongang Daily (Čungang ilbo), Yonhap