# Speciál: Editorial ke změnám ve vládě

23/01/2021

V předvečer uvedení Joea Bidena do funkce prezidenta USA jmenoval prezident Mun tři nové ministry. Kulturu bude mít na starosti Hwang Hi, poslanec za demokratickou stranu, resort malých a středních podniků a startupů přebírá jeho stranický kolega Kwon Čchilsong.

Nejvíce však překvapila výměna ministryně zahraničí. Novým šéfem diplomacie se stal další demokrat, bývalý ředitel národní bezpečnosti v prezidentském paláci, Čong Uijong. Nahradil první ženu v novodobé korejské historii, která tuto pozici zastávala. Kultivovaná, charismatická, šedovlasá Kang Kjonghwa, hovořící brilantní angličtinou, setrvala v úřadě tři roky, což je nejdéle ze všech dosavadních ministrů zahraničí. Je těžké odhadnout, co stojí v pozadí této rošády. Kariéra Kang skýtá podle redakce dvě možnosti:

1) V létě loňského roku doporučovaly úřady lidem zvážit lety do zámoří. To se v korejském pojetí rovná de facto zákazu cestování. Manžel ministryně však potřeboval novou jachtu. Tu si odjel obstarat do USA. Ministryně se za to omluvila Národnímu shromáždění.

2) 9. prosince loňského roku ministryně popudila sestru severokorejského vůdce Kim Jodžong. Na fóru v Bahrajnu vyhlásila, že Sever nereaguje na výzvy Soulu, aby byla zahájena přeshraniční spolupráce v boji proti pandemii, a dodala, že je těžké uvěřit tvrzením Pchjongjangu o nulovém počtu nakažených. Kim tehdy pobouřeně reagovala: "Její poznámky neberou ohled na případné důsledky. Kang zřejmě doslova dychtí po dalším ochlazení vztahů mezi Severem a Jihem" a "Její slova nebudou zapomenuta a nelze vyloučit, že za ně bude muset draze zaplatit."


Prezident Mun svůj výběr nového šéfa ministerstva zahraničí odůvodnil tím, že jde o diplomata, který se podílel na přípravě setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čongunem v roce 2018. Nový ministr má být adekvátním protějškem amerického kolegy a očekává se od něj aktivní přístup právě v otázce uvolnění napjatých vztahů mezi Severem a Jihem. To nepůjde bez účasti USA. Budoucí vztahy mezi Kimem a šéfem Bílého domu jsou však otazníkem. V rámci předvolební kampaně nazval totiž Biden severokorejského vůdce "hrdlořezem" a Kim se o něm na oplátku vyjádřil jako o "vzteklém psu, který potřebuje umlátit k smrti."

E. Z.


Zdroj: Jonhap, KBS, oficiální youtube kanál prezidentského paláce, Koky 2020, Reuters