# Skončilo vyšetřování tragédie trajektu Sewol

23/01/2021

Sewol ztroskotal 16. dubna 2014 cestou z Inčchonu na ostrov Čedžu. Na palubě bylo 476 lidí, přežilo pouze 172 z nich. Mezi oběťmi bylo 250 dětí, žáků druhého stupně Tanwonské základní školy ve městě Ansan. Většinu přeživších zachránily rybářské čluny a komerční plavidla. Pobřežní hlídka dorazila na místo až čtyřicet minut po nich, přestože loď vyslala okamžitě signál SOS. Tragédie v Korejcích vzbudila velké pohoršení. Kritizován byl kapitán a jeho posádka, provozovatelé trajektů i námořní velitelství. Lidi však nejvíce rozezlila tehdejší prezidentka Pak Kunhje. V době tragédie údajně nebyla k zastižení a nemohla tudíž včas schválit vydání pokynů pobřežní hlídce. V médiích se pak snažila odpovědnost vlády v této věci bagatelizovat, což je opak toho, co se od hlavy státu očekává.

Rodinní příslušníci obětí proti závěrům 14 měsíců trvajícího vyšetřování nehody protestují. Mnozí si před prezidentským palácem nechali oholit hlavy.

***pozn. redakce: oholením hlavy Korejci vyjadřují duševní bolest, která na rozdíl od fyzické není sdělitelná ani viditelná

Zdroj: Jonhap, Wikipedia