# Adoptivní rodiče utýrali šestnáctiměsíční dceru

09/01/2021

Koreou otřásla smrt šestnáctiměsíční Čongmin, která podle všeho zemřela v důsledku domácího násilí. Stalo se tak loni v říjnu, pouhých osm měsíců poté, co byla adoptována. O případu informovala televizní stanice SBS. Reportáž mimo jiné odhalila, že na možnost týrání dítěte upozorňoval jak dívčin pediatr, tak učitelka v jeslích, policie však na jejich oznámení nereagovala. Rodiče tvrdí, že šlo o nehodu, dítě podle nich spadlo ze židle. Zemřelo však na krvácení do dutiny břišní a po celém těle mělo podlitiny.


Lidé na své sociální sítě umisťují posty s nápisem Čongmina, mianhe (Je mi to líto, Čongmin). K hnutí se připojují politici a osobnosti showbusinessu včetně Pak Čimina z BTS, který uctil památku Čongmin na svém profilu. Více než dvě stě tisíc podpisů se také shromáždilo pod peticí za urychlení revize zákona o ochraně dětí, umístěnou na web Modrého domu.


Ředitel národní policejní agentury se ve středu omluvil za Čongmininu smrt. Prohlásil, že cítí hlubokou odpovědnost za to, jak dotyčný okrsek neprofesionálně reagoval na hlášení o možném týrání dítěte. Jeho resort využije této situace k důslednému přepracování systému prověřování podobných oznámení.

Zdroj: Jonhap, KBS, SBS, Korea Times