# Ministryně Čchu versus prokurátor Jun: epilog

02/01/2021

Před několika týdny odvolala ministryně Čchu Mie prokurátora Jun Sogjula. V moderní historii Koreje se jednalo o bezprecedentní krok. Prokurátor její rozhodnutí napadl žalobou, soud mu vyhověl a Jun se vrátil zpět do úřadu. Minulý týden potvrdila původní rozhodnutí ministryně disciplinární komise ministerstva spravedlnosti a Juna na dva měsíce suspendovala. Pod toto rozhodnutí připojil svůj podpis i prezident Mun Čein, který do té doby do sporu oficiálně nezasahoval. Prokurátor se opět obrátil na soud s poukazem na procesní chyby a fakt, že mu nebylo dovoleno se hájit. Soud jeho argumenty uznal a opět jej vrátil do úřadu.


Ministryně se omluvila a rezignovala na funkci, v níž 1. ledna 2020 nahradila demokrata Čo Kuka, který odstoupil, protože byl obviněn a později usvědčen z korupce. Zároveň se rozhodla proti prokurátu Junovi další právní kroky nepodnikat.

Také prezident se omluvil za zmatky, které způsobil národu, a na místo ministryně nominoval poslance za Demokratickou stranu Pak Pomgjea. Do čela nově založeného Antitikorupčního úřadu pak jmenoval odborníka na ústavní právo Kim Činuka.

Důvěra občanů v prezidentovu vládu je podle médií na historickém minimu.

Zdroj: Yonhap