# Prezident Mun jednal s nejvyššími ústavními činiteli nejen o vakcíně

26/12/2020

V úterý se v prezidentském Modrém domě uskutečnilo setkání hlavy státu s nejvyššími ústavními činiteli. Jednali o stávající situaci v zemi a shrnuli vývoj posledních sedmi měsíců.

Prezident své kolegy ujistil, že Jižní Korea pro své občany zajistila dostatečné množství vakcíny proti koronaviru.

Reagoval tím jak na obavy veřejnosti z toho, že se s očkováním začne příliš pozdě, tak na útoky opozice a aktivistů, kteří budí neklid tvrzením, že program distribuce vakcíny není dostatečně připraven. Mun přítomné ubezpečil, že jsou přípravy v plném proudu. Považuje za přirozené, že země, v nichž se vakcíny vyrábějí, pokryjí nejprve vlastní potřeby a teprve potom přistoupí k vývozu léku. Proto se v Koreji začne očkovat až v prvním čtvrtletí příštího roku. Vyzval, aby se vakcína přestala politizovat. Podle médií je zajištěna pro cca 80 % korejské populace. Nejvyšší ústavní činitelé se také věnovali problematice reformy soudnictví. Prezident je v tomto ohledu požádal o podporu. Narážel zjevně na spor mezi ministryní spravedlnosti Čchu Mie a generálním prokurátorem Jun Sogjolem.

V otázce vztahů mezi Severní a Jižní Koreou konstatoval Mun stagnaci, doufá ale, že se situace nezhorší a že se s nástupem nové americké administrativy obnoví dialog se Severem. Ústavní činitelé prezidenta upozornili, že je třeba věnovat větší pozornost sociálně slabším skupinám.

Zdroj: Yonhap