# Společnost

19/12/2020
  • Lze napravit justiční omyl?

Jun Songju byl v roce 1989 obviněn ze znásilnění a vraždy třináctileté dívky. Tvrdil, že jej policie donutila k přiznání a že je nevinen. Soud jej však poslal na dvacet let za mříže. Zločin kvalifikoval jako osmou z deseti dosud neobjasněných sériových vražd, k nimž došlo v letech 1986 - 1991 ve městě Hwasong, zhruba šedesát kilometrů jižně od Soulu. Juna podmínečně propustili v roce 2009.

Tento týden zrušil obvodní soud v Suwonu původní rozsudek a prohlásil Juna za nevinného. Omluvil se mu s tím, že k chybnému posouzení případu došlo v důsledku protiprávních postupů vyšetřovatelů.

Zdroj: Yonhap


  • Kdy se znovu začne cestovat?

Od počátku pandemie doporučují korejské úřady cestovat pouze v nevyhnutelných případech. Vládní doporučení je pro Korejce rovno de facto zákazu. Po návratu zpět z případného výletu je nařízena povinná čtrnáctidenní karanténa, jejíž porušení je trestné. Dovolit si ji může málokdo.

V těchto podmínkách větší cestovní agentury sotva přežívají, menší krachují. Státní podpora, která sektoru hradila šedesát procent nákladů na mzdy, skončila v listopadu, většina zaměstnanců má od té doby neplacené volno.

Zprávy o připravované vakcíně proti koronaviru oživují zájem Korejců vycestovat a cestovnímu ruchu přinášejí naději. Nesměle se začínají objevovat netradiční zájezdy, které lze rezervovat za symbolický poplatek. Některé kanceláře sázejí na all inclusive pobyty v zemích, jež zůstaly pro turisty otevřené, jiné klientům nabízejí službu dezinfekčního asistenta, pojištění léčebných výloh, či kreditku pro případ nouze. Klienti poletí první třídou a budou ubytováni pouze v luxusních zařízeních. Přestože se na sociálních sítích vášnivě diskutuje zda cestovat, či nikoli, prodalo se během čtrnácti dnů přes sto tisíc zájezdů.

Zdroj: Korea times