# Ministryně Čchu vs. generální prokurátor Jun

19/12/2020
  • Prezident Mun podepsal odvolání generálního prokurátora

Prezident Mun ve čtvrtek schválil rozhodnutí disciplinární komise ministerstva spravedlnosti, která dospěla k závěru, že je třeba na dva měsíce odvolat z funkce generálního prokurátora Jun Sogjula. Komise byla vytvořena na popud ministryně Čchu Mie. Ta Juna zbavila funkce již koncem listopadu. Obvinila jej z politické zaujatosti a ze shromažďování citlivých údajů o soudcích, rozhodujících v kauzách politických špiček. Jun se proti jejímu rozhodnutí odvolal, soud jeho žádosti vyhověl, čímž bylo rozhodnutí pozastaveno a prokurátor se vrátil do úřadu. Ministryně však odvolání napadla a své rozhodnutí následně podpořila závěry komise a prezidentovým podpisem. To vše přes odpor inspekce ministerstva vnitra, která se jednomyslně postavila za Juna.

Zdroj: Yonhap


  • Jun se odvolal

V pátek prokurátor Jun Sogjul podal u správního soudu v Soulu protest, v němž požaduje zrušení prezidentova rozhodnutí. Všechna obvinění odmítá, závěry disciplinární komise považuje za protiprávní. Legislativě odporovalo jak její složení, tak to, že Junovi neumožnila se hájit. Jednání soudu je naplánováno na 22. prosince.

Zdroj: KBS


  • Ministryně nabídla rezignaci

Krátce poté, co prezident Mun schválil rozhodnutí komise, nabídla ministryně spravedlnosti svou rezignaci. Mnozí tento její krok vnímají jako snahu politicky podpořit Muna a odradit prokurátora od soudního odporu.

Je otázkou, zda její rezignaci prezident přijme hned, nebo až začátkem příštího roku, kdy se očekává částečná výměna vládníhoho kabinetu.

Zdroj: Yonhap