# Prokurátor Jun versus ministryně spravedlnosti Čchu tento týden

05/12/2020

Ⅰ.Minulý týden jsme přinesli informace o tom, že ministryně spravedlnosti Čchu Mie s okamžitou platností odvolala z funkce generálního prokurátora Jun Sokjula, který proti jejímu rozhodnutí vzápětí podal protest u soudu. Na jeho stranu se postavila řada představitelů korejské justice. Viceministr spravedlnosti Ko Kijong dokonce začátkem tohoto týdne odstoupil, podle všeho na protest proti rozhodnutí své nadřízené. Prezident Mun na jeho místo ve čtvrtek jmenoval právníka I Jonggua.

Ⅱ.V úterý v téže věci zasedala inspekce ministerstva spravedlnosti a jednomyslně se postavila proti rozhodnutí ministryně. Svůj postoj zdůvodnila především procesními nedostatky. Jun byl totiž odvolán, aniž mu bylo umožněno podat vysvětlení a žádný z přestupků, které ministryni k razantnímu kroku vedly, nebyl podložen důkazy. Inspekce rovněž nepovažuje za vhodné, aby proti Junovi bylo zahájeno avizované přísné disciplinární řízení.

Ministerstvo vzalo doporučení výboru na vědomí.

Ⅲ.Týž den Vrchní soud v Soulu vyhověl Junovi a vydal předběžné opatření, jímž na dobu třiceti dnů ruší rozhodnutí ministryně. Krátce na to se generální prokurátor vrátil zpět do úřadu a slíbil, že bude nadále bdít nad dodržováním ústavy a zákonů.

Zdroj: Yonhap

Ⅳ.Ministryně Čchu generálního prokurátora viní především z nezákonného shromažďování osobních údajů soudců, kteří rozhodují v tzv. velkých případech, tj. v kauzách politiků a ekonomických špiček. Sama přitom letos čelila obvinění ze zneužití pravomoci ve prospěch svého syna, který během vojenské služby čerpal dovolenou na zotavenou po operaci. Její "přímluva" u velitele jednotky, v níž syn sloužil, však nebyla prokázána a Čchu tak mohla po dnes již legendární "vášnivých" interpelacích v Národním shromáždění setrvat ve funkci.

O generálním prokurátoru Junovi se spekuluje jako o možném příštím kandidátu na prezidenta.

Ⅴ.Jak věc vidí prezident Mun?

Prezident Mun Čein kauzu komentoval ústy svého mluvčího. Zdůraznil, že je důležité, aby ve věci odvolání a stíhání generálního prokurátora Juna byl zachován procesní řád a spravedlnost. Požádal veřejnost, aby "pokojně" vyčkala pátečních výsledků jednání zvláštního disciplinárního výboru ministerstva spravedlnosti.

Zdroj: Yonhap