# Chřipečka tento týden

05/12/2020

a) Odborníci kritizují vládu, že je sociální distancování příliš mírné. I přes zhoršující se situaci v hlavním městě ponechaly úřady od neděle opatření v Soulu a přilehlých oblastech na druhé úrovni a přísnější zavedly pouze pro některá konkrétní zařízení. V ostatních regionech byla zvýšena z úrovně 1 na 1,5. Od začátku listopadu má Korea pětistupňový systém sociálního distancování.

Průměrný počet nových denních případů byl minulý týden 439, tento týden se pohybuje mírně nad pěti sty. To podle expertů odpovídá stupni 2,5.


b) V předchozích dnech koronavirus Korejcům komplikoval život více, než kdy předtím. Významně totiž ovlivnil průběh sunung, státních přijímacích zkoušek na vysoké školy.

Studenti je skládali 3. prosince za přísných protiepidemiologi- ckých podmínek a ti, kdo měli příznaky nachlazení, psali test v infekčních odděleních nemocnic. Zkouška trvá devět hodin. 


c) Pro korejskou společnost je zvládnutí koronavirové krize politickou a společenskou prioritou. "Uri nara" neboli naše vlast, jak své zemi říkají, má ambice stát v čele celosvětového boje proti této pandemii. Je zvykem, že pro každou oblast, která má punc mezinárodní důležitosti, vznikne K-termín. Vedle K-popu či K-beauty se nyní začal užívat výraz K-karanténa. 

Zdroj: Yonhap, koreabiomed