# Jak bývalí korejští prezidenti nastupují výkon trestu ... a zase vycházejí na svobodu

31/10/2020

a) V roce 1993 vedl tehdejší prezident Kim Jongsam rozsáhlou protikorupční kampaň. Jejím výsledkem byly také soudní procesy s bývalými prezidenty No Tcheuem a Čon Tuhwanem. Byli obviněni z velezrady, vzpoury a korupce, soud je v srpnu roku 1996 uznal vinnými. Čon byl odsouzen k trestu smrti, ten mu byl později zmírněn na doživotí. No měl původně odsedět dvacet dva a půl roku, trest mu však byl snížen na sedmnáct let. V prosinci roku 1997 prezident Kim Jongsam oběma zbytek trestů prominul.)


b) Podezřelý z korupce byl i prezident No Muhjon, který Koreji vládl v letech 2003 - 2008, jeho případ se však k soudu nedostal. Politik v roce 2009 spáchal sebevraždu, skočil ze skály blízko svého bydliště. Jeho nástupce I Mjongbak byl za korupci odsouzen tento týden.


c) Bývalá prezidentka Pak Kunhje (ve funkci 2013 - 2017) byla sesazena, v roce 2018 usvědčena z korupce a zneužití pravomoci veřejného činitele. Letos v červenci byla odsouzena ke dvaceti letům letům odnětí svobody a pokutě, státní zástupce se však proti rozsudku odvolal a požaduje přísnější trest. Na amnestii v Koreji vzniká právo až poté, co je vynesen rozsudek, pokud se Nejvyšší soud rozhodne odvolání zamítnout, bude rozsudek nižší instance pravomocný. Bývalá prezidentka považuje celý proces za vykonstruovaný a lze očekávat, že ihned požádá o zproštění trestu.

Zdroj: Jonhap, Čungang ilbo, Wikipedie