# Speciál: Čong Ungjong, odbornice na infekční choroby, která řídí boj s koronavirem v Korejské republice

17/10/2020

Po vypuknutí epidemie covid 19 v Korejské republice vedla každý den tiskové konference, kde klidně a rozvážně popisovala aktuální zdravotní stav společnosti. Nic nezastírala. Hovořila otevřeně i o tom, že nikdo neví, jak nový virus bude reagovat na zavedená opatření. Tím si získala důvěru a podporu veřejnosti.

Silné reakce vzbudila její odpověď na otázku novinářů, zda ona sama se cítí zdráva: "Děkuji, spím více než hodinu denně." Americký Wall Street Journal a další média oceňují její úsilí v boji s koronavirem a označují ji dokonce za hrdinku. Časopis Time ji zařadil mezi sto nejvlivnějších lidí roku 2020.

Ředitelka nového Centra pro prevenci a kontrolu nemocí Čong Ungjong je odbornicí, která pracuje v této oblasti už pětadvacet let. Má na starosti systém korejské karantény v rámci koronavirové krize.

V současné době se k ní a jejímu Centru upínají naděje a očekávání všech.

Lékařské zkušenosti získávala ředitelka Čong již od roku 1989, kdy pracovala ve veřejném zdravotním středisku v provincii Kjonggi. V roce 1995 přešla do vedení Národního institutu zdraví, předchůdce Centra prevence a kontroly nemocí. Jako vedoucí Centra pracovala i v roce 2015, kdy vypukla epidemie MERS. Tu Korea podchytila opožděně. Za rozšíření MERS přijala odpovědnost a společně s tehdejším ředitelem Centra pro prevenci a kontrolu nemocí za své pochybení nesla důsledky. 

Po vypuknutí epidemie covid-19 v Korejské republice pořádala každý den tiskové konference, kde klidně a rozvážně popisovala aktuální zdravotní stav společnosti. Nic nezastírala. Hovořila otevřeně o tom, že nikdo s jistotou neví, jak nový virus bude reagovat na zavedená opatření. Svým vystupováním si získala důvěru a podporu veřejnosti.

Poté, co vzrostl počet nakažených v souvislosti s náboženskou sektou Sinčchondži ve městě Tegu, si ředitelka Čong dokonce zkrátila vlasy, to aby neplýtvala časem na úpravu účesu a mohla jej raději věnovat své práci.

Silné reakce vzbudila i její odpověď na otázku novinářů, zda se ona sama cítí zdráva: "Děkuji, spím více než hodinu denně." Ředitelka Čong také prohlásila: "Naši zaměstnanci jsou pod velkým tlakem, ale dobře to zvládají a ve své práci neustávají ..." Americký Wall Street Journal a další média oceňují její úsilí v boji s koronavirem a označují ji dokonce za hrdinku. Časopis Time ji zařadil mezi sto nejvlivnějších lidí roku 2020.

Centrum pro prevenci a kontrolu pod vedením ředitelky Čong hraje stěžejní roli v národním boji s infekčními nemocemi a dalšími chorobami. Kromě základního monitorování infekčních onemocnění jako je covid19 se zabývá také predikcí jejich vývoje, výzkumem a potřebnými opatřeními. V době pandemie na něj vláda převedla úkoly, které mělo dříve v gesci ministerstvo zdravotnictví a sociálních věcí. Jedná se například o zajištění lůžek pro infekční pacienty, zásobování vakcínami, ale i o péči o chronicky nemocné. Centrum může samostatně rozhodovat o své organizaci, zaměstnancích a rozpočtu a rozšířilo se již o dvacet oddělení. Nyní pod ně spadají například Výzkumný ústav národního zdraví, Výzkumné centrum infekčních nemocí, Centrum prevence nemocí, Státní nemocnice pro léčbu tuberkulózy atd.

Pozn. redakce:

Systém společenského distancování je v Koreji třístupňový, nejvyšším je de facto lockdown. "Dvojka" se zavádí, pokud je počet nově nakažených mezi padesáti a sto denně po dobu čtrnácti dnů. Znamená zákaz shromažďování více než padesáti osob ve vnitřních prostorách a sta osob uvnitř, povinné nošení roušek ve veřejných prostorách, či v prostředcích hromadné dopravy. Nejvyšším stupněm, který Korea letos zatím potřebovala, byl 2,5 a zavedla jej koncem srpna, když denní přírůstek pozitivních případů po dobu tří dnů překročil tři sta.

Plošně platí čtrnáctidenní osobní karanténa pro kohokoli, kdo do země přicestuje ze zahraničí. Dodržuje se důsledně, lidé se doma zavírají ve svém pokoji a opravdu z něj nevycházejí. Ti, kdo v Koreji nemají trvalé bydliště, musí povinně absolvovat karanténu v některém z k tomu určených zařízení.

Důležitým momentem ve zvládání epidemie je trasování. "Trasujte, testujte, izolujte", vzkazuje světu země, kde je ke dnešnímu datu (16.10.2020) 47 pozitivně testovaných. Tuto strategii podporuje obdoba "e-roušky", napojená na systém povinné evidence návštěv v provozech typu restaurace, knihovny apod. pomocí QR kódů.

Média a ekonomové již nyní v náznacích počítají, kolik ředitelka Čong svou činností Koreji ušetřila.

Zdroj: Yonhap

Tento článek pro vás připravil tým PSK3 z Univerzity Palackého v Olomouci.