# Jak se daří viru v Koreji? O víkendu druhý stupeň?

10/10/2020

S výjimkou středy a čtvrtka hlásí jižní Korea již týden denní přírůstek covid-19 pozitivních případů menší, než sto. Navzdory tomu bude dnes vláda rozhodovat, zda o víkendu ještě zpřísní dosavadní hygienická opatření. Stupeň číslo dva, který je nařízen pro období od 28. září do 11. října, povoluje většinu činností, zakazuje však shromažďování více než sta lidí, sportovní akce se konají bez diváků a ve vnitřních prostorách se najednou smí zdržovat maximálně padesát osob.

Epidemie koronaviru zatím v Koreji zaznamenala dvě maxima. V březnu to byla cca tisícovka případů, v srpnu něco málo přes čtyři sta, vždy po dobu nejvýše tří dnů, vzápětí následovalo zpřísnění hygienických opatření a pokles případů. Jarní křivku nárůstu koronavirové epidemie se podařilo zploštit během deseti dnů, letní klesá pozvolněji, ale jistě.

Korea důsledně testuje, trasuje a izoluje, ke zvládání epidemie zatím nepotřebovala nouzový stav, zastavení ekonomiky ani uzavření hranic.

O zpřísnění opatření se uvažuje jednak proto, že minulý týden během čchusoku odjelo více než třicet milionů lidí za svými příbuznými na venkov a prozatím ještě není zřejmé, kolik se jich mohlo nakazit. Obavy také způsobuje nadcházející Svátek korejského písma hangul. V tento den chce řada lidí vycestovat a opozice chystá masové protivládní demonstrace. Oba momenty jsou z epidemiologického hlediska považovány za rizikové.

Zdroj: Yonhap