# Nejen politické aféry tohoto týdne:

10/10/2020

A) Ve snaze minimalizovat "dovoz" koronaviru doporučuje ministerstvo zahraničí necestovat. Manžel ministryně Kang Kjonghwa si však potřeboval obstarat novou jachtu a odletěl si ji koupit do USA. Ministryně v souvislosti s tímto zjištěním vyjádřila lítost.

B) Ministryně Ču Mie má nadále v patách opozici. Vyšetřování sice potvrdilo, že její syn čerpal dovolenou na zotavenou v souladu s platnými zákony, členové liberální strany však trvají na dalším šetření.

C) Ředitelka centra pro prevenci a kontrolu nemocí Čong Ungjong: Vláda rozhodla, že stát občanům uhradí očkování proti chřipce. Do oběhu se však dostaly vakcíny, které nebyly řádně uskladněny, a proces musel být pozastaven. Za pochybení je odpovědné právě centrum, které Čong vede. Ředitelka se za zpoždění, které pochybením jejího úřadu vzniklo, omluvila Národnímu shromáždění a občanům. Jak potvrdily dnes zveřejněné výsledky zkoušek, vakcíny krátkodobé vystavení pokojové teplotě nepoškodilo.

D) Provozovatel největšího vyhledavače Naver Corp. manipuloval s vyhledávacími algoritmy ve svůj prospěch. Tímto způsobem si dopomohl ke svému 70% podílu na trhu online nákupů. Jeho konkurenci však tržby významně klesly. Jihokorejský antimonopolní úřad mu za to v úterý uložil pokutu 26,7 miliard wonů (téměř 700 milionů Kč).

Zdroj: Yonhap