# Ministryně Ču Mie bude zřejmě žalovat média a opozici

03/10/2020

Ministryně spravedlnosti Ču trvá na tom, že v kauze svého syna v žádném případě nelhala. V příspěvku na svém facebooku kritizovala média za způsob, jímž o případu referují.

Vyšetřování nepotvrdilo, že by díky svému vlivu v roce 2017 synovi vymohla vojenskou dovolenou, aniž by na ni měl nárok. Podle Ču šlo o zákonné čerpání dovolené na zotavenou.

Jak se však ukázalo minulý týden, ministryně ze svého účtu na Kakaotalk (komunikační platforma) poslala vlastní asistence telefonní číslo na synova velícího důstojníka, a ta mu následně volala.

V Koreji v inkriminované době nesměli vojáci opustit kasárna a telefonovat mohli pouze velmi omezeně. Teprve od ledna roku 2019 platí novela vojenského zákona, která povoluje telefonování od 18 do 22 hodin a o víkendech, či vycházky dvakrát do měsíce.

Ču se údajně z důvodu pracovního vytížení se synem nemohla spojit a zjistit, jak se mu daří, a požádala proto asistentku, aby jeho stav ověřila u velícího důstojníka.

Opozice právě v tomto telefonátu spatřuje možné zneužití pravomoci a požaduje další vyšetřování. Ministryně to považuje za nevybíravý politický útok na svou osobu a žádá omluvu od všech, kdo ji křivě obvinili.

Pozn. redakce: poslanecké interpelace s ministryní v této věci byly velmi bouřlivé.

Zdroj: Chosun