# Další skandály ve vládní straně

19/09/2020

V květnu letošního roku jsme obsáhle informovali o skandálu poslankyně Ju Mihjang. V předvečer prvního zasedání nového Národního shromáždění ji ze zpronevěry svěřených fondů a dalšího zneužití pravomocí obvinila "babička" I, jedna z obětí japonského sexuálního zotročování žen v době okupace.

Ju vedla Výbor pro rehabilitaci tzv. žen útěchy, který se o nyní staré a nemohoucí "babičky" měl starat a zároveň zajistit, aby na nich spáchané zločiny, neupadly v zapomnění.

Vyšetřování odhalilo, že jsou skutky poslankyně zřejmě mnohem vážnější.

Mimo jiné jde o padělání podpisu za účelem získání dotace a zpronevěru prostředků, z veřejných sbírek pro zmíněný výboro. Poslankyni bylo sděleno obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele a klamání veřejnosti a případ byl předán soudu. Ju tvrdí, že je nevinná.

Demokraté tento týden vyloučili ze svého středu Kim Hongguna, nejmladšího syna bývalého prezidenta Kim Tedžunga, který čelí podezření z nepřiznání skutečné výše svého majetku. Kim Honggun nadále zůstává poslancem.

Třetím problematickým členem strany je I Sangdžik, zakladatel nízkonákladové společnosti Eastar Jet, která svým zaměstnancům dluží platy v hodnotě 25 miliard wonů (cca. půl miliardy korun) a je obviněna z vyhýbání se odpovědnosti za drastické propuštění přibližně šesti set zaměstnanců.

Vedoucí představitel demokratů oznámil, že strana zakládá vnitrostranický etický výbor, který prošetří skutkovou podstatu těchto obvinění, a v případě, že se potvrdí jejich pravdivost, přijme kárná opatření.

Zdroj: Yonhap, Chosun