#7 Koronavirus tento týden

03/07/2020

Pátek 3. července 2020

Korea hlásí stabilní nárůst onemocnění, denní přírůstek však celý týden nepřevyšoval padesát případů. Výjimku tvoří dnešek, kdy bylo zaznamenáno 63 nových onemocnění, mezi nimi i jeden případ nákazy, pocházející pravděpodobně ze školy. Výuka může od června probíhat "offline", dalo by se usuzovat na masivnější přenos infektu, zmíněné onemocnění je však první a zatím ještě nebylo potvrzeno, že pochází právě ze školního prostředí.

Nejpostiženější oblastí jednapadesátimilionového jihu poloostrova je hustě zalidněný Soul. Žije zde téměř polovina obyvatel země a drtivá většina nemocných pochází odsud. Z toho důvodu úřady koncem června rozhodly, že v oblasti nadále zachovají přísná karanténní opatření, jako jsou např. nošení roušek či dvoumetrové rozestupy.

Celostátně je nařízena povinná evidence vstupu do veřejných prostor pomocí QR kódu. Jde například o knihovny, restaurace, či jiná zařízení. Příslušná aplikace sleduje, zda v daném zařízení nehrozí nebezpečí nákazy.

Při příjezdu ze zahraničí platí povinná dvoutýdenní karanténa. Její porušení může být pokutováno.

Na podzim a v zimních měsících země očekává možný prudký nárůst onemocnění, protože přechody z vytopeného domova do chladného venkovního počasí mohou šíření viru významně usnadnit.

Zdroj: Yonhap