#3 Videokonference mezi Jižní Koreou a EU

30/06/2020

úterý 30. června 2020

Jižní Korea a Evropská unie se dnes na summitu konaném prostřednictvím videokonference dohodly na pokračování spolupráce v celé řadě globálních otázek, jako je pandemie COVID-19, životní prostředí, multilateralismus a globální bezpečnost. 
Prezident Mun Čein dnes hovořil s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen namísto zrušeného summitu Jižní Korea - EU, který se měl původně konat minulý měsíc v Soulu, a jenž měl být zároveň i připomínkou desátého výročí od navázání strategického partnerství mezi Koreou a EU.

Obě strany se mj. dohodly na posílení spolupráce mezi svými zdravotnickými orgány a na spolupráci při výzkumu a vývoji vakcín a léčiv na nové choroby. Kromě toho požadovaly, aby se vakcína proti COVID-19, která bude v budoucnu vyvinuta, stala "globálním společným statkem". Ve společné tiskové zprávě je rovněž zmíněn jejich závazek podporovat rozvojové země při řešení následků koronavirové pandemie. 
Korea i EU se také shodly na důležitosti volného a transparentního obchodu a investičního prostředí, přičemž tyto podmínky označily za rozhodující pro globální hospodářské oživení.
Společná tisková zpráva uvedla, že Mun a vedoucí představitelé EU sdílejí závazek posílit mnohostranný obchodní systém se Světovou obchodní organizací, a že se budou snažit dále posílit implementaci dohody o volném obchodu mezi Koreou a EU.

Zdroj: Korea Herald