#2 Jak jedná nejvyšší zákonodárný orgán Koreje?

22/06/2020

pondělí 22. června 2020

Volby do korejského parlamentu proběhly navzdory koronavirové krizi 16. dubna 2020 a absolutní většinu v nich získali Demokraté prezidenta Mun Čeina.

Hlavní opoziční stranou je tzv. Spojená strana budoucnosti (United Future Party, UFP), která vznikla 17. února letošního roku sloučením tří větších a několika menších politických uskupení, v minulosti navázaných na prezidentku Pak Kunhje. Opozice se profiluje jako liberální a ve volbách získala 103 křesel.

V čele s Ču Hojongem a dočasným předsedou Kim Čchonginem přišli noví zákonodárci mimo jiné s ideou základního nepodmíněného příjmu, jejíž proveditelnost diskutují straničtí odborníci.

Přestože prezident Mun Čein při společném obědě na konci května žádal představitele obou rivalů o spolupráci a podporu, proběhla první jednání parlamentu bez účasti opozice, jejíž poslanci se již při inaugurační schůzi 15. června svorně zvedli a odešli z jednacího sálu. Protestovali tak proti chování vládní strany, která údajně jedná z pozice síly. Taktiku prázdných křesel použila UFP i minulý týden, kdy místopředseda strany Ču navíc rezignoval na svou funkci a uchýlil se protestně do buddhistických klášterů na jihu země. Opovědí Národního shromáždění na tyto kroky bylo zrušení plánované páteční plenární schůze a výzva, aby se obě strany dohodly a začaly pracovat. Je třeba projednat a schválit vládní návrh zákona, umožňující rekordní navýšení rozpočtu v souvislosti s koronavirovou krizí.

Jádrem sporu je předsednictví 18 stálých výborů Národního shromáždění. Demokraté požadují, aby jich opozice vedla sedm, unionisté ale ironicky podotýkají, ať demokraté předsedají všem, když si zabrali legislativní výbor, o nějž šlo oběma stranám nejvíc.

Zdroj: KBS, Yonhap