#3 Severní Korea odpálila styčný úřad v Kesongu

16/06/2020

úterý, 16. června 2020

Severní Korea dnes vyhodila do povětří mezikorejský styčný úřad nacházející se v pohraničním městě Kesong. Po téměř každodenních výhrůžkách potrestáním Soulu za protirežimní letáky tak nyní prudce eskalovalo napětí na Korejském poloostrově.

Překvapivá exploze vyvolala obavy, že by Sever mohl přijít s dalšími útoky proti Jihu, včetně vojenské akce a přesunu jednotek do pohraničních oblastí odzbrojených na základě mezikorejských dohod.

Jižní Korea vyjádřila "hlubokou lítost" a varovala Sever, aby situaci nezhoršoval.

Modrý dům ve svém prohlášení po mimořádném zasedání Národní bezpečnosti uvedl, že "zničení styčného úřadu je čin, který bere naději všem lidem s přáním rozvíjet mezikorejské vztahy a trvalý mír na Korejském poloostrově. Veškerá odpovědnost plně leží na severokorejské straně. Důrazně varujeme, že pokud Severní Korea podnikne další kroky, které situaci ještě zhorší, budeme na ně tvrdě reagovat."

Ministerstvo sjednocení také vydalo prohlášení, které označilo zničení úřadu za "nesmyslné" a "bezprecedentní" v mezikorejských vztazích a jako porušení dohody mezi oběma zeměmi z roku 2018.

Státní severokorejská média už dříve potvrdila, že styčný úřad byl "zcela zdemolován". Severokorejská centrální zpravodajská agentura uvedla, že zničení tohoto úřadu bylo v souladu se "smýšlením pobouřeného lidu, že lidská spodina a ti, kteří tuto spodinu chrání, by za své zločiny měli drahocenně zaplatit." Odkazovala tím na severokorejské utečence v Jižní Koreji, kteří posílali na Sever protirežimní propagační letáky.

K výbuchu došlo několik dní poté, co Kim Jodžong, sestra severokorejského vůdce Kim Čonguna, v sobotu večer varovala, že "se zanedlouho staneme svědky tragického výjevu, kdy beztak zbytečný styčný úřad pro sever a jih bude srovnán se zemí."

Po výbuchu v Kesongu jihokorejská armáda zvýšila svůj dohled a připravenost k případným střetům v pohraničních oblastech.

Dříve během dne generální štáb (Severní) Korejské lidové armády varoval, že přezkoumává akční plán postupu do "zón, které byly demilitarizovány podle dohody severu a jihu, přeměnu přední linie v pevnost a zvýšení ostražitosti" proti Jihu.

Čínské ministerstvo zahraničí uvedlo, že navzdory nejnovějšímu vývoji Peking doufá v zachování míru a stability Korejském poloostrově.

Obě Koreje založily styčný úřad v září 2018, aby usnadnily mezikorejskou výměnu a spolupráci, poté, co mezi oběma zeměmi panovala smírná atmosféra jako důsledek vrcholných rozhovorů mezi jejich nejvyššími představiteli.

Úřad přerušil svou činnost na začátku ledna kvůli obavám z koronavirové pandemie.

Zdroj: Yonhap