#4 Národní shromáždění dosud bez stálého předsedy

13/06/2020

Dnešní plenární zasedání Národního shromáždění opět nezvolilo stálého předsedu nejvyššího zákonodárného orgánu Jižní Koreje. Volby byly odloženy na příští pondělí 15. června.

Zahájení činnosti korejského parlamentu provázejí neshody. První schůze Národního shromáždění proběhla minulý týden bez účasti opoziční strany UFP (United Future Party). Ta se deset minut po zahájení jednání zvedla a svorně opustila jednací síň. Stranám se nepodařilo dohodnout na fungování hlavního zákonodárného orgánu Korejské republiky. Demokraté získali v letošních volbách nadpoloviční většinu a tohoto faktu jsou připraveni využít. Opozici se údajné jednání z pozice síly nelíbí.

Spor se vede především o obsazení místa předsedy stálého právního výboru. Ten má v gesci dohled nad právním systémem země. Je považován za jeden z nejvlivnějších a s jeho chodem byla v minulosti spojena řada afér.

Zákonodárci přebírají zemi v době koronavirové a počínající ekonomické krize. Budou projednávat vládní návrhy na rekordní navýšení státního rozpočtu a záchranu ekonomiky formou tzv. "korejského nového údělu". Již 28. května pozval prezident Mun oba představitele stran na společný oběd, během nějž je požádal o podporu a spolupráci.

Opozice v posledních měsících prošla radikálními změnami. Přejmenovala se a vedením pověřila krizový výbor, který má rok na to, aby stranu zkonsolidoval. V čele tohoto prozatímního orgánu stojí bývalý ekonom a nestor korejské politiky Kim Čchongil. Jedním z důležitých bodů, které chce strana urychleně projednat a realizovat, je zákon o základním nepodmíněném příjmu.

Zdroj: KBS, Yonhap, Korea Herald, Korea Times