#2 Letní roušky v regálech koncem června

13/06/2020

Nové obličejové roušky KF-AD jsou tenčí než roušky KF80 nebo KF94, které chrání před jemným prachem, a zároveň i levnější (500 wonů za kus). Ministerstvo pro bezpečnost potravin a léčiv urychlilo schválení dodávky těchto tenčích a prodyšnějších roušek za teplého počasí.

Výrobce roušek Wellkeeps uvedl, že tyto tenčí roušky budou k dostání v obchodech v průběhu tohoto měsíce. Od minulého pátku, kdy byl zahájen online prodej, je po rouškách velká poptávka. Po čtyři následující dny byly roušky vyprodány během půlhodiny. Servery, na kterých se roušky prodávaly, se pod náporem hroutily.

Vrchní úředník ministerstva pro bezpečnost léčiv uvedl, že roušky KF-AD blokují respirační kapénky a jsou určeny k nošení zdravými jedinci pouze v nerizikovém prostředí. Ohrožení lidé a jejich kontakty, stejně jako kdokoli ve vysoce rizikovém prostředí, by měli nosit KF94 nebo jiné respirátory. Tyto tenčí masky totiž zadrží méně škodlivin než silnější a odolnější roušky dodávané vládou, jejichž nošení je však za teplého počasí nepohodlné.

Poptávka po tenčích rouškách prudce vzrostla poté, co se studenti v květnu začali vracet do škol. Ceny vyletěly vzhůru a zásoby se výrazně ztenčily. Data od provozovatele supermarketu E-mart ukázala, že se prodej chirurgických roušek, které jsou podobné rouškám bránícím před kapénkami, v období od 22. do 28. května v porovnání s předchozím měsícem téměř ztrojnásobil. Ve snaze zastropovat ceny ministerstvo schválilo devět produktů vyráběných čtyřmi společnostmi.

Zdroj: Korea Herald, Korea Times