#1 Zatykač na I Čejonga zamítnut

13/06/2020

Soud zamítl žádost o vydání zatykače na dědice Samsungu I Čejonga poté, co byl obviněn z účetních podvodů a manipulace s akciemi.

Toto rozhodnutí poskytuje hlavě jihokorejského konglomerátu alespoň dočasnou úlevu. Zcela mimo podezření ovšem není, neboť státní zástupci uvedli, že budou ve svém vyšetřování pokračovat.

Případ se týká I Čejongovy údajné role v politickém a obchodním skandálu z roku 2017, který otřásl Jižní Koreou.

Státní zástupci minulý týden požádali soud o vydání zatýkacího rozkazu na pana I v návaznosti na vyšetřování účetních podvodů a kontroverzního sloučení dvou podniků Samsungu - Samsung C&T a Cheil Industries - v roce 2015. V pátek Samsung obvinění popřel. V dalším prohlášení během víkendu společnost uvedla, že zdlouhavé vyšetřování zatěžuje řízení společnosti, která je v "krizi" v době, kdy pandemie koronaviru a obchodní válka mezi USA a Čínou zvyšuje obchodní nejistotu.

Třem nejvyšším pracovníkům včetně viceprezidenta byl již udělen trest odnětí svobody za skrývání nebo ničení důkazů během vyšetřování.

Kdo je I Čejong?

Jednapadesátiletý I Čejong je synem jihokorejského magnáta I Konhiho, předsedy společnosti Samsung Group. Je také vnukem zakladatele Samsungu I Pjongčchola. Samsung Group je dnes největší firemní skupinou Jižní Koreje.

Jako nástupce třetí generace vlastníků společnosti byl veden k tomu, aby převzal rodinnou firmu. Vystudoval prestižní univerzitu v Jižní Koreji a také získal titul MBA na jedné z nejproslulejších japonských univerzit.

V roce 2009 se stal prezidentem společnosti Samsung a roku 2013 místopředsedou Samsung Electronics, což je divize, která vyrábí elektronická zařízení včetně chytrých telefonů, televizorů, kamer a pevných disků.

Od roku 2014, kdy jeho otec utrpěl infarkt, je de facto šéfem celého konglomerátu Samsung.

Podle časopisu Forbes činí čisté I Čejongovo jmění kolem 6,6 miliard dolarů (156,6 milionu korun).

O co jde?

V únoru 2017 byl I Čejong zatčen a poté obviněn z údajné účasti na politickém a korporátním skandálu spojeném s tehdejší prezidentkou Pak Kunhje. Vznesená obvinění zahrnovala úplatkářství, zpronevěru, skrývání majetku v zahraničí a křivou přísahu.

Samsung byl obviněn ze zaplacení 43 miliard wonů (843,8 milionu korun) dvěma neziskovým nadacím, jež spravovala kontroverzní přítelkyně a blízká spolupracovnice prezidentky Pak Kunhje, Čche Sunsil.

Samsung měl výměnou získat pomoc z vládou spravovaného národního penzijního fondu, kterou využil k uskutečnění podezřelé vnitrofiremní fúze Samsungu. Jejím účelem bylo umožnit I Čejongovi, aby se stal hlavou konglomerátu.

I Čejong obvinění popřel. Přiznal se sice k věnování darů, ale uvedl, že Samsung nic na oplátku nechtěl.

V srpnu 2017 ho soud odsoudil a poslal na pět let do vězení.

O šest měsíců později byl tento rozsudek snížen na polovinu. Vrchní soud v Soulu zároveň rozhodl přerušit I Čejongův výkon trestu, což prakticky znamenalo jeho propuštění.

Zdroj: BBC